«Η ευτυχία είναι σαν μια πεταλούδα. Όσο περισσότερο την ακολουθείτε, τόσο περισσότερο φεύγει. Αλλά αν στρέψετε την προσοχή σας σε άλλα πράγματα (και περπατάτε στο σωστό μονοπάτι)
Η πεταλούδα έρχεται και στηρίζεται απαλά στον ώμο σας» .
«Η ευτυχία δεν είναι ένα πανδοχείο στο δρόμο, αλλά ένας τρόπος να περπατήσετε τη ζωή»
Viktor Frankl.
(Αυστριακός νευρολόγος-Ψυχίατρος)
Αν βλέπαμε έναν άνθρωπο να χορεύει, δεν θα ήταν λογικό να τον ρωτούσαμε, «γιατί χορεύεις», αφού η απάντηση θα ήταν δεδομένη: «γιατί το απολαμβάνω».
Παρ’ όλα αυτά αν θέλαμε να δώσουμε ένα επιστημονικό νόημα, θα λέγαμε ότι η κίνηση, και ειδικότερα, σε συγχρονισμό με την μουσική είναι μία ανάγκη του μυαλού μας.
Αυτό σημαίνει ότι όταν ικανοποιούμε αυτή την ανάγκη, το μυαλό μας θα μας ανταμείβει με νευροδιαβιβαστές χαράς, οι οποίοι φέρνουν θετικά συναισθήματα. Η πράξη αυτή μας κάνει να νιώσουμε ωραία συναισθήματα.
Μπορούμε όμως να αποκαλούμε κάθε έκφραση συναισθημάτων, ψυχοθεραπεία;
Η αλλαγή ή η εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη. Το να κολυμπούμε στη θάλασσα, η άσκηση, το να μιλάμε σε έναν φίλο με τον οποίο νιώθουμε οικεία και ότι μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας.
,Ωστόσο, όλα αυτά μπορούν να «απορροφήσουν» τα αρνητικά μας συναισθήματα και να περάσουμε προσωρινά σε μία καλύτερη διάθεση.
Δεν μπορούν όμως να αλλάξουν την «πηγή» των συναισθημάτων μας, η οποία είναι συχνά, οι σκέψεις που κάνουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας.
Επιπλέον, αν δεν έχουμε μία καλή συναισθηματική διάθεση, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ή να αλλάξουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις. Μάλλον αντίθετα, τις αποφεύγουμε, με τη κρυφή ελπίδα να μην τις συναντήσουμε…
Όσο μακριά κι αν ταξιδέψουμε δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε…Αντίθετα, αν δεν τις αποφεύγουμε, τότε μόνο, μπορούμε να τις αλλάξουμε…
Με αυτή την έννοια, ο άνθρωπος που χορεύει τυχαία, όποτε τύχει να ακούσει την μουσική που αγαπά να παίζεται στο ραδιόφωνο, η συναισθηματική του διάθεση εξαρτάται περισσότερο από την τύχη.
Αντίθετα, ο άνθρωπος που αντιλαμβάνεται την αρνητική του διάθεση και τότε επιλέγει να ακούσει την αγαπημένη του μουσική, ή και συχνότερα, ρυθμίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό και συνειδητά τη συναισθηματική του διάθεση.
Κι ενώ η αγαπημένη του μουσική, του δημιουργεί θετικά συναισθήματα, μπορεί να αναρωτηθεί με πιο καλή διάθεση, τυχόν αρνητικές σκέψεις που αποφεύγει να προσεγγίσει…
Ο δεύτερος άνθρωπος βρίσκει ένα νόημα μεγαλύτερο στην εικόνα της πεταλούδας ως ευτυχίας, και στη μουσική, κάνοντάς την τεχνική δημιουργίας θετικής συναισθηματικής διάθεσης, η οποία μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο του να χαμηλώνει το ύψος των εμποδίων. Αυτή η τεχνική μπορεί να είναι ένας τρόπος για να εστιάζει συνειδητά κάπου αλλού. Όχι για να ξεχνιέται που πηγαίνει, αλλά για να κάνει λίγο πιο εύκολη τη διαδρομή και να προχωρά χωρίς άγχος, με χαρά, ώστε να θέλει κι η πεταλούδα να καθίσει στον ώμο του.
Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που μπορούν να μας φέρουν καλύτερη διάθεση, χαρά, στιγμές ευτυχίας…Έτσι πολλοί άνθρωποι λένε το κολύμπι, την άσκηση, τον έρωτα και τόσα άλλα ψυχοθεραπεία, με την έννοια ότι τους κάνουν να ξεχνούν προβλήματα, εμπόδια ή ανησυχίες (σκέψεις)…
Ο σκέψεις όμως δεν σκεπάζονται με σεντόνια, μένουν εκεί, κάτω από αυτά και περιμένουν εμάς να τις αλλάξουμε…
Μαθαίνουμε να προχωράμε καλύτερα λοιπόν στο μονοπάτι της Ευτυχίας, όταν μαθαίνουμε τεχνικές να σηκώνουμε με χαμόγελο και λαχτάρα ανακάλυψης, σεντόνια που κρύβουν δικές μας σκέψεις…Απελευθερώνοντας όλο και πιο πολύ, τον πραγματικό μας εαυτό!
https://www.doctoranytime.gr/d/Psychologos/Vakondios-Nikolaos