Άρθρα

Άρθρα

Η ευτυχία δεν είναι ένα πανδοχείο, αλλά ένας τρόπος να περπατήσουμε τη ζωή

«Η ευτυχία είναι σαν μια πεταλούδα. Όσο περισσότερο την ακολουθείτε, τόσο περισσότερο φεύγει. Αλλά αν στρέψετε την προσοχή σας σε άλλα πράγματα (και περπατάτε στο σωστό μονοπάτι) Η πεταλούδα έρχεται και στηρίζεται απαλά στον ώμο σας» . «Η ευτυχία δεν είναι ένα πανδοχείο στο δρόμο, αλλά ένας τρόπος να περπατήσετε τη ζωή» Viktor Frankl. (Αυστριακός νευρολόγος-Ψυχίατρος) Αν βλέπαμε έναν άνθρωπο…

Πώς να σκεφτώ για να νικώ το άγχος;

Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν άγχος! Είναι μια φυσιολογική άμυνα του μυαλού μας… Ο φόβος είναι το συναίσθημα που ενεργοποιεί την ψυχοσωματική άμυνα του άγχους! Μπορούμε να πούμε επομένως ότι, δεν υπάρχει άγχος, χωρίς να προϋπάρχει κάποιος φόβος, συχνά κρυμμένος από το συνειδητό μας… Αυτό σημαίνει ότι αν μάθουμε να επεξεργαζόμαστε τους φόβους μας, μπορούμε να σταματάμε το άγχος μας… Υπάρχει…

Τι είναι πραγματικά η αγάπη του Εαυτού…

Η ευμάρεια, το να απολαμβάνω όσο περισσότερο καλό φαγητό, να πηγαίνω σε επώνυμα εστιατόρια, δεν σημαίνει αγαπώ τον εαυτό μου… Περίεργο πόσο έχει μπερδευτεί η αγάπη του εαυτού με την καλοπέραση… Σα να λέμε ότι οι Σπαρτιάτες, που σκληραγωγουσαν τον εαυτό τους δεν θα ήταν ποτέ ευτυχισμένοι… Κι όμως αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει..Μαθαίνω να προσπαθώ να ξεχωρίζω τις βασικές…

Εκπαιδεύεται η ικανότητα μας να δοκιμάζουμε αλλαγές…

Μην περιμένεις έως ότου οι συνθήκες είναι ιδανικές για να ξεκινήσεις. Το ξεκίνημα καθιστά τις συνθήκες ιδανικές. Δεν έχει σημασία το πόσο καιρό ταξίδευες σε λάθος κατεύθυνση, πάντα έχεις την επιλογή να αλλάξεις κατεύθυνση. Δεν πνίγεσαι αν πέσεις στο νερό. Πνίγεσαι αν μείνεις εκεί. Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν είσαι καλός αρκετά, αλλά θα εκπλήξεις τον εαυτό σου όταν προσπαθήσεις.…

Η Σεξουαλική επιθυμία και ο ανθρώπινος εγκέφαλος…

Οι σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας επηρεάζουν το συναισθηματικό μυαλό, και έμμεσα το πώς βλέπουμε κάθε μέρα τον εαυτό μας στον καθρέφτη… Το φως περνά από τα μάτια και οι πληροφορίες της εικόνας που βλέπουμε, “αναμιγνύονται” με τις σκέψεις απόψεις που κάνουμε για εμάς… Η εικόνα που βλεπουμε επομένως επηρεάζεται από το τι πιστεύουμε για εμάς, και όχι…

Αλλάζοντας τον Εαυτό μας αλλάζουμε και τους άλλους

Υπάρχουν φορές που μπορεί να “δραπετεύουμε” από καταστάσεις … Ακόμη και από σχέσεις ή μοτίβα που μπορεί να θεωρούμε ανιαρά… και δύσκολα να αλλάξουν… Σε τέτοιες καταστάσεις, το μυαλό μας δυσκολεύεται να καταλάβει τις αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε εμείς, γιατί θεωρεί συνήθως ως αιτία το άλλο πρόσωπο ή τα γεγονότα που συμβαίνουν τριγύρω μας… Είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι…

Αυροφροντιδα και αγάπη του Εαυτού

Η ευμάρεια, το να απολαμβάνω όσο περισσότερο καλό φαγητό, να πηγαίνω σε επώνυμα εστιατόρια, δεν σημαίνει αγαπώ τον εαυτό μου… Περίεργο πόσο έχει μπερδευτεί η αγάπη του εαυτού με την καλοπέραση… Σα να λέμε ότι οι Σπαρτιάτες, που σκληραγωγουσαν τον εαυτό τους δεν θα ήταν ποτέ ευτυχισμένοι… Κι όμως αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει..Μαθαίνω να προσπαθώ να ξεχωρίζω τις βασικές…

Αγχος και κρίσεις πανικού. Πώς αντιμετωπίζονται

Πραγματική και οριστική θεραπεία του άγχους είναι με τη σκέψη μας να πετύχουμε τον έλεγχο και τη διακοπή του φόβου. Όταν ρώτησαν τον Σωκράτη το λόγο που μάθαινε κιθάρα σε προχωρημένη ηλικία, εκείνος απάντησε… ”καλύτερα να έχεις μάθει πρόσφατα, παρά να μην έχεις μάθει καθόλου”. Η μάθηση γι αυτόν, ήταν μία διαδικασία που δεν έπρεπε να σταματά ποτέ, καθώς αναδεικνύει…

Εμπιστεύσου τον άγνωστο εαυτό σου

Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τον φανταστικό κίνδυνο από τον πραγματικό. Κάποτε ένας σπουδαίος βασιλιάς στη μακρινή ανατολή, φοβόταν για το βασίλειό του τόσο πολύ καιρό που στο τέλος ήταν τόσο θλιμμένος, ώστε απέφευγε και δεν ήθελε να δει κανέναν… Μάταια η βασίλισσα του μιλούσε για έναν γερό σοφό (αυτούς με τις τόσο μακριές άσπρες γενειάδες, που χρησιμεύουν και σαν…

Το πάθος και ο φόβος της οικειότητας

Η αίσθηση μοναξιάς προέρχεται από την αίσθηση αδυναμίας ενός ανθρώπου να επικοινωνήσει για ότι θεωρεί σημαντικό για τον εαυτό του ή επειδή μπορεί να κρατά μέσα του απόψεις για πράγματα που οι άλλοι θεωρούν μη αποδεκτές. – Καρλ Γιουνγκ Τί θυμόμαστε περισσότερο όταν περάσουν τα χρόνια; Τις στιγμές πάθους ή αυτές όπου νιώσαμε οικειότητα, αγάπη; Λέγεται ότι οι χημικές ουσίες…

Ψυχική υγεία: 10 τρόποι και συμβουλές για να αντέξουμε το #Μένουμε_σπίτι

«Από τότε που ο άνεμος μου εναντιώθηκε, έμαθα να σαλπάρω με όλους τους ανέμους» έλεγε ο Νίτσε.. Το ethnos.gr συνομίλησε με τον Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή Νίκο Βακόνδιο για τις ψυχικές πιέσεις που υφιστάμεθα και το πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε σε αυτό το «στριμωγμένο» διάστημα που «Μένουμε Σπίτι». https://www.ethnos.gr/open-life/94934_psyhiki-ygeia-10-tropoi-kai-symboyles-gia-na-antexoyme-menoymespiti

Πώς θα κάνετε τα αρνητικά συναισθήματα φίλους σας

Αν συμμαχήσουμε με τα δυσάρεστα συναισθήματα, τότε μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελός μας Συνέχεια στο έθνος

Σκέψεις, συναισθήματα και Κρίσεις Πανικού

Όταν ρώτησαν τον Σωκράτη το λόγο που μάθαινε κιθάρα σε προχωρημένη ηλικία, εκείνος απάντησε… ”καλύτερα να έχεις μάθει πρόσφατα, παρά να μην έχεις μάθει καθόλου”. Η μάθηση γι αυτόν, ήταν μία διαδικασία που δεν έπρεπε να σταματά ποτέ, καθώς αναδεικνύει μέσα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που φέρνει, χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, τα οποία μπορούμε να εξελίξουμε. Πράγματι, πολλοί…

Ο καθημερινός άνθρωπος ως ψυχολόγος του εαυτού του

‘Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει την ‘τάση’ να αποδίδει λανθασμένα ορισμένες ψυχικές καταστάσεις, σε έναν ‘προβληματικό εαυτό του’. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, δυσθυμία, ‘κατάθλιψη’ έχει την ‘τάση’ να αποδίδει λανθασμένα τις ψυχικές αυτές καταστάσεις, σε έναν ‘προβληματικό εαυτό του’, (μία δυστυχώς ‘κλασικά’ λανθασμένη ‘αυτοδιάγνωση’ που κάνει ο καθημερινός άνθρωπος), και όχι σε επιδράσεις του…

Ο υγιής άνθρωπος δεν βασανίζει τους άλλους

«Ο υγιής άνθρωπος δεν βασανίζει τους άλλους. Γενικά είναι οι βασανισμένοι που εξελίσσονται σε βασανιστές…» – Καρλ Γιουνγκ O Μιγκέλ ντε Θερβάντες από το 1570 και για αρκετά χρόνια, προσέφερε τις υπηρεσίες του ως επαγγελματίας στρατιώτης, λαμβάνοντας μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου κατά του οθωμανικού στόλου, ως υπαξιωματικός του πολεμικού πλοίου Μαρκέσα, καθώς και στην πολιορκία της Κέρκυρας. Tραυματίστηκε δύο…

Βιολογική ερμηνεία της προσωπικότητας

Είναι εντυπωσιακό ότι ετυμολογικά η λέξη «ψυχή» προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα «ψύχω» ( «πνέω»),ότι αρχικό περιεχόμενο της έννοιας της ψυχής  υπήρξε η «πνοή», δηλαδή η βιολογική λειτουργία της αναπνοής, η οποία χαρακτηρίζει τους ζωντανούς οργανισμούς. Κατ αυτόν τον τρόπο και ο όρος έμψυχα όντα αναφέρεται ετυμολογικά στα όντα που έχουν την βιολογική λειτουργία της αναπνοής. Στον Όμηρο παρατηρείται πιθανά για…

Αυξάνοντας την Αυτοεκτίμηση μας. Οι πολλές Αποχρώσεις της Αυτοεκτίμησης

« Το ασανσέρ προς την επιτυχία βρίσκεται εκτός λειτουργίας.  Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα σκαλοπάτια…το ένα κατόπιν του άλλου » Ρενέ Ζιράρ (Γάλλος φιλόσοφος και Ακαδημαϊκός) Λέγεται συχνά ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Ξεχνούμε όμως, ότι σε μικρή ηλικία  μάθαμε να κολυμπούμε στη θάλασσα, ενώ πριν δεν γνωρίζαμε το πώς… Προτού μας δείξει κάποιος πώς έπρεπε να κινήσουμε τα χέρια και…

Η καλή διάθεση είναι επιλογή

«Δεν μας ενοχλεί το τι μας συμβαίνει, αλλά το τι θεωρούμε ότι μας συμβαίνει…» αναφέρει στο έργο του ο Έλληνας στωικός φιλόσοφος Επίκτητος. Η διαδικασία της αντίδρασης στα ερεθίσματα που δεχόμαστε καθορίζει τη διάθεση μας και είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο. Για αυτό και κάποιοι μπορεί να βλέπουν ένα ποτήρι μισογεμάτο, άλλοι μισοάδειο και… κάποιοι άλλοι, όπως λέγεται χιουμοριστικά, κοιτούν…

Η Ευτυχία είναι μια κατάσταση του Μυαλού

Αν θέλαμε απλώς να ήμασταν ευτυχισμένοι θα ήταν εύκολο. Αλλά θέλουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους. Και αυτό σχεδόν πάντα είναι δύσκολο, μιας και τους νομίζουμε πιο ευτυχισμένους απ ότι είναι. Montesquieu 1689-1755 Ανοίγουμε ένα βιβλίο και αρχίζουμε να διαβάζουμε ένα διήγημα στο οποίο ένας διψασμένος άνθρωπος περιπλανιέται στην έρημο αναζητώντας απεγνωσμένα νερό, και ξαφνικά βλέπει μία όαση…

Ανακαλύπτουμε τα κενά μας όταν τα γεμίζουμε

«…Αν σε ανησυχούν οι εξωτερικές συνθήκες, δεν είναι αυτές που θα έπρεπε σε ανησυχούν, αλλά η δική σου αντίληψη των εξωτερικών συνθηκών… και είναι εντός των δυνατοτήτων σου, η ικανότητα να αλλάξεις την αντίληψη αυτή οποιαδήποτε στιγμή…». – Μάρκος Αυρήλιος Είναι πολλοί οι άνθρωποι στην καθημερινότητα που όταν ερωτηθούν «πώς είσαι σήμερα»; Απαντούν συχνά με ένα τυπικό «ε…καλά». Δεν πρόκειται…

Οτιδήποτε μας διαπερνά είναι επειδή βρίσκει κάτι μέσα μας να αγγίξει

Κάποτε είπαν στον Διογένη: «Διογένη, σε κοροιδεύουν»… Καθισμένος, σήκωσε το πρόσωπο, τους κοίταξε με χαμόγελο και απάντησε: «Μα εγώ δεν νιώθω καμιά κοροϊδία». Αυτή η φράση δεν δείχνει μόνο την αυτοπεποίθηση του Διογένη, τη γνώση της αξίας και της ευφυΐας του, μα βαθύτερα τη γνώση που κατέχει ο Διογένης για τον εαυτό του. Η φράση “Διογένη σε κοροϊδεύουν” είναι το ερέθισμα που φτάνει…

Η ευτυχία θέλει περιπέτεια

Γράφει ο ψυχολόγος Νίκος Βακόνδιος …Ο λόγος που οι περισσότεροι δεν πετυχαίνουν (κάτι που επιθυμούν πολύ), είναι ότι… ανταλλάσσουν αυτό που περισσότερο θέλουν… με αυτό που θέλουν εκείνη τη στιγμή… Ναπολέων Βοναπάρτης Η ευτυχία είναι σίγουρα στιγμές, όμως σε κάθε στιγμή ευτυχίας ανακαλύπτονται ξανά και ξανά, ανακατεμένα στη σύνθεσή της, κάποια βασικά συστατικά…Αυτά τα ίδια συστατικά συναντιούνται να επαναλαμβάνονται σε…

Όταν τα συναισθήματα “φιλτράρουν” τα πάντα γύρω μας

«Δε γελάμε επειδή είμαστε ευτυχισμένοι, είμαστε ευτυχισμένοι επειδή γελάμε» – William James Τα συναισθήματα είναι φίλτρα μέσα από τα οποία βλέπουμε την πραγματικότητα. Νομίζουμε ότι βλέπουμε κάθε στιγμή την πραγματικότητα, όμως στην ουσία την κοιτάμε σα να φορούμε γυαλιά, το χρώμα των οποίων, είναι τα συναισθήματά που νιώθουμε την ώρα που κοιτάμε. Δεν υπάρχει στιγμή που δε νιώθουμε κάποιο συναίσθημα, όπως…

Η ομορφιά της ατέλειας

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ζωγράφισε το πορτραίτο της Λίζα ντελ Τζιοκόντο μεταξύ 1503 και 1519 με έναν μοναδικό τρόπο… Όταν κοιτάζει κανείς τον πίνακα, βλέπει μία γυναικεία μορφή να χαμογελά ή για την ακρίβεια να μειδιά, με ένα παιχνιδιάρικο βλέμμα. Αν καλύψει όμως το στόμα και δει μόνο τα μάτια, αυτά φαίνονται σοβαρά. Αν καλύψει τα μάτια και δει μόνο το…

Η ζωή δεν αναβάλλεται

Είναι στη φύση μας να επιδιώκουμε την ευχαρίστηση, την ηδονή, και να αποφεύγουμε το δυσάρεστο, τον πόνο… Κάτι που προφυλάσσει την επιβίωσή μας… Είναι όμως κάποιες φορές που που πράγματα που ζήσαμε, μπερδεύουν τα ένστικτά μας… Εκείνη ήταν ένας άνθρωπος που κάθε καλοκαίρι, λάτρευε να πηγαίνει κάθε μέρα στην παραλία… Ήταν μόνη της για αρκετό καιρό, χωρίς κάτι ουσιαστικό στη…

Τα ψυχογενή αίτια της πρόσληψης βάρους

Σχετίζεται η ψυχική μας διάθεση με την πρόσληψη σωματικού βάρους; Η απάντηση είναι βεβαίως ναι, αλλά με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό; Κατ’ αρχήν γνωρίζουμε ότι το άγχος, η μελαγχολία επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό μας, μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία. Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να θυμηθούν, αν τους ζητηθεί, διότι συνήθως δεν το προσέχουν, κάποια στιγμή που ένιωθαν στενοχώρια…

Ερωτευμένοι με το ιδανικό

Λέγεται πως ο Πυγμαλίων είχε τόσο πολύ ερωτευτεί την ιδανική γυναίκα που σμίλεψε σε ελεφαντοστό, τόσο…, που δεν κοιτούσε πια καμία αληθινή γυναίκα…Καμία δεν συγκρινόταν μαζί της, είχε πλάσει το ιδανικό του. Το βράδυ του εορτασμού της Θεάς Αφροδίτης, γυρνώντας σπίτι του δεν κρατήθηκε, ψιθύρισε με ντροπή στον βωμό της, την επιθυμία του να ζωντανέψει το άγαλμα του. Όλα θα…

Στη θάλασσα της σκέψης μας

Φωτογραφία: Γιάννης Ζήσης Γράφει ο ψυχολόγος Νικόλαος Βακόνδιος Δεν σταματάς να χαμογελάς επειδή γερνάς. Γερνάς αν σταματήσεις να χαμογελάς Στην ακρογιαλιά του νησιού, πάνω στην βρεγμένη άμμο που χρυσίζει αντανακλώντας το ηλιοβασίλεμα, δύο άνθρωποι παρατηρούν τον ορίζοντα. Χαζεύουν από μακριά το φουγάρο του καραβιού, καθώς γρήγορα πλησιάζει να δέσει κάβο στο λιμάνι. Δείχνει τόσο δυνατό καθώς οι μηχανές του μουγκρίζουν…

Επιλογές και Πεπρωμένο

Πόσο ασκούμε έλεγχο πάνω στη ζωή μας και πόσα οφείλονται σε ότι αποκαλούμε τύχη ή μοίρα; Στην καθημερινότητα, οι άνθρωποι δίνουν μεγάλη έμφαση στο συνειδητό κομμάτι του μυαλού, θεωρώντας ότι επιλέγουμε και αποφασίζουμε κυρίως με αυτό. Ότι η συμπεριφορά μας εξαρτάται από τα γεγονότα, και όχι από τον εαυτό μας. Αυτό όμως δεν αρκεί για να εξηγήσει γιατί κάποιες φορές…

Η αξία του να διαφέρεις

«Είναι αυτοί που ο κόσµος δεν τους φαντάζεται ικανούς για κάτι, που κατορθώνουν συχνά αυτό, που κανείς δεν φανταζόταν ότι µπορεί να γίνει…» «Είναι κάποιοι που µπορεί να επηρεάσουν, να εµπνεύσουν, να κάνουν καλύτερο τον κόσµο, έστω µια στάλα», έλεγε ο ήρωας της ταινίας στη σύντροφό του… Από τα σχολικά του χρόνια έδειχνε διαφορετικός, πολύ ευφυής µα κλεισµένος στον εαυτό…

Τα όρια μεταξύ αγάπης και εξάρτησης

Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση «εξαρτημένες σχέσεις» και οι περισσότεροι μπορεί να έχουμε μια θολή εικόνα στο μυαλό μας. Επειδή όμως το θέμα αυτό είναι πιο σοβαρό και πιο συχνό από ότι φανταζόμαστε, η Εναλλακτική Δράση ζήτησε τη συνδρομή του ψυχολόγου Ν. Γ. Βακόνδιου ο οποίος μας βοηθά να κατανοήσουμε αυτό το πολυδιάστατο θέμα… Τι είναι οι εξαρτημένες σχέσεις; ‘Εχουν…

Η σεξουαλική διάθεση και ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Η αλληλεπίδραση Σεξουαλικής λειτουργίας, Σκέψης, Συναισθηματικής διάθεσης και Αισθήσεων Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούμε, ότι βλέπουμε τον εξωτερικό κόσμο με τα μάτια μας, στην πραγματικότητα όμως, αυτό που ισχύει, είναι ότι «βλέπουμε» με τον εγκέφαλό μας. Τα μάτια μας είναι απλώς «εξειδικευμένοι αγωγοί», οι οποίοι μεταφέρουν το φως στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος «συνθέτει» την εικόνα που βλέπουμε. Για τον λόγο…

Γιατί ερωτευόμαστε τους λάθος ανθρώπους;

Υπάρχει εξήγηση γιατί κάποιες φορές ερωτευόμαστε ή κάνουμε σχέσεις με ανθρώπους που μας φέρονται άσχημα, μας μειώνουν ή απλά δεν μας γεμίζουν; Μήπως ευθύνεται το ότι από μικρή ηλικία κάποιοι άνθρωποι έχουν σχηματίσει χαμηλή εικόνα για τον εαυτό τους και μπορεί να αναζητούν ή να ελκύουν έναν ανάλογο σύντροφο, ο οποίος θα «ταιριάζει» στην χαμηλή τους αυτοεικόνα; Όπως μαθαίνει δηλαδή…

Αλλάζει ο Άνθρωπος;

“Ότι ακούμε είναι μία γνώμη, όχι το γεγονός αντικειμενικά, ότι βλέπουμε είναι μία οπτική γωνία, όχι πάντα η αντικειμενική αλήθεια». (Όπως νομίζουμε, μια και το μυαλό φιλτράρει αυτό που βλέπουν τα μάτια). – Μάρκος Αυρήλιος (Ρωμαίος αυτοκράτορας- Φιλόσοφος). Τι εννοούμε με την έννοια «αλλαγή» ενός ανθρώπου; Προφανώς και εννοούμε την αλλαγή της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, δηλαδή των σχετικά σταθερά τρόπων…